Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 april, 2022 - 11:29Uppdaterad: torsdag, 28 april, 2022 - 17:10

HD friar åländska journalister

Högsta domstolen, HD, friar journalisterna Jonas Bladh och Annica Lindström i ett uppmärksammat mål från år 2016.

HD kommer fram till att det inte var fel att lämna ut namnuppgifter genom en så kallad hyperlänk i en Nya Åland-artikel på nätet. I artikeln fanns en länk till en annan tidning på nätet där namnet på en privatperson och brottsmisstankar mot honom framgick men i artikeln i Nya Åland var mannen anonymiserad.

År 2020 dömdes journalisterna som vid tiden för publiceringen jobbade på Nya Åland, Bladh som chefredaktör och Lindström som reporter, för ärekränkning och spridande av information som kränker privatlivet i hovrätten. HD anser att avslöjandet av mannens namn genom länkningen tillsammans med annan information om hans privatliv inte tydligt överskridit det som kan anses vara godtagbart.

I artikeln benämndes mannen bland annat som sol- och vårare men HD tycker inte det är ett särskilt grovt och bestämt uttryck. Den verksamhet och de brottsmisstankar som redogörs för i artikeln utgör sådan verksamhet som allmänt taget kan beskrivas som sol-och-vårande, skriver HD i sitt pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »