Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 februari, 2023 - 14:45Uppdaterad: fredag, 10 februari, 2023 - 16:06

Harry Jansson om övervakningen av frihetsberövade: ”En fråga man inte kan ducka”

Kräver justitieombudsmannen förändringar i bevakningen av frihetsberövade så är det ”en fråga man inte kan ducka från”, säger vicelantrådet Harry Jansson (C).

Frågan är dock varifrån medlen ska tas. Landskapsregeringen har genom en arbetsgrupp påbörjat en process med målet att riket att stå för en del av den åländska polismyndighetens kostnader. Enligt Harry Jansson så är cirka 70 procent av det som den åländska polisen utför riksbehörighet.
-Vi har en överenskommelseförordning som säger att Inrikesministeriet skall delta i kostnaderna för den åländska polisens verksamhet, säger han.

Som Ålands Radio har rapporterat om menar JO att det är problematiskt att frihetsberövade vissa dagar och tider övervakas via kameror från alarm- och lägescentralen som är två våningar upp från förvaringslokalen. Dessutom arbetar polismannen som övervakar de intagna samtidigt med att ta emot nödsamtal. Det är dock inte första gången som JO anmärker på detta, det gjordes redan efter en inspektion år 2016.
- Jag kan bara konstatera att vi, under min tid som minister, har lyft det här gång på gång. Vi vet hur hårt det är med pengarna, och vi vet vilken kritik vi fått från lagtinget om de tjänster vi äskat om. Vi har ett budgetunderskott i år på 19 miljoner. Pengarna finns inte det där, det är hela tiden en prioriteringsfråga, men gällande grundläggande frågor så måste vi se till att ordna det på ett eller annat sätt, säger Harry Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »