Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 december, 2023 - 15:15Uppdaterad: fredag, 29 december, 2023 - 15:17

Här är lagarna som träder i kraft vid årsskiftet

Flera nya lagar eller lagändringar på Åland träder i kraft vid årsskiftet, Bland annat hälso- och sjukvården, samt närvården men även miljöpolitiken och landskapsregeringen kommer att påverkas.  

En av de nya lagarna innebär att transpersoner kommer att kunna dra nytta av moderskapsunderstödet. Hemservice ska även bli mer förmånligt för dem som behöver extra stöd, i syfte att minska på den ekonomiska ojämlikheten. 

För den som varit arbetslös eller föräldraledig under en del av året sänks självrisken för resekostnader, men för andra så kommer den att höjas, vilket kan innebära mindre resekostnadsersättningar. 

Lagen om landskapets finansförvaltning ändras för att landstinget ska kunna fatta budgetpolitiska mål som sträcker sig längre än följande finansår.  

I inslaget får du en mer utförlig redogörelse för vad som ändras i januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »