Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 maj, 2023 - 16:52
  • Ålands polis är delvis underställd rikspolisens laglighetsövervakning. Arkivbild.

En handfull poliser blir av med sin tjänst efter fällande domar varje år

Bara en handfull poliser per år i Finland blir av med sin tjänst efter att ha fått fällande domar för till exempel misshandel eller missbruk av maktmedel.

Det berättar polisöverinspektör Henry Lehti på polisens laglighetsövervakning, apropå den äldre konstapel på Ålandspolisen som trots att han blivit dömd i hovrätten för misshandel får jobba kvar.

Sedan ett par år tillbaka är också Ålands polis delvis underställd rikspolisens laglighetsövervakning, men vad gäller tjänstemannarättsliga frågor har Åland egen behörighet. Då en polis döms för brott görs alltid en helhetsbedömning av situationen, men det finns gränser för när man kan jobba kvar, berättar polisöverinspektör Henry Lehti. 

- Grundregeln är att om en polis döms till fängelse, då blir det frågan om uppsägning. Annars utgår man från brottets grad, om det är en enskild händelse och hur högt uppsatt tjänstemannen är, säger Henry Lehti.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »