Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2023 - 17:12Uppdaterad: fredag, 29 december, 2023 - 08:30
  • Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell (S). Foto: Axel Eriksson.

Gunell om ogint finansministerium: Åland har fått sin vilja igenom förut

Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) förvånas inte över finansministeriets besked att förnyelse av färjor generellt inte är en grund för extra anslag.

Som vi rapporterat tidigare säger ministeriet att all form av underhåll, renovering och förnyelse av färjetrafik hör till det som landskapet själv förväntas finansiera. 

– Det förvånar mig inte ett dugg. Jag tror inte att det någonsin funnits en tjänsteman på finansministeriet som ropat 'Hurra! Nu vill Åland ha extra anslag, det ska de få', säger Camilla Gunell, och tillägger att man tidigare fått igenom förslag som tjänstemännen inte varit särdeles positiva till. 

– Under förra regeringsperioden rodde vi i land det nya ekonomiska systemet och det var inte något som finansministeriets tjänstemän såg positivt på, säger hon. 

Regeringen vill i ansökan trycka på att en förnyad flotta gynnar hela Finland, inte bara Åland. 

– Det finns en gemensam utmaning i att klara av klimatavtrycken och det åländska arbetet måste vi sätta fokus på. Det är en stor kostnad, säger Gunell. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »