Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 april, 2022 - 16:45Uppdaterad: fredag, 1 april, 2022 - 17:39
  • Mycket kunde ha gjorts bättre enligt av de som undertecknat brevet.

”Ganska mycket har gått fel”

Teater Alandicas hantering av situationen efter att sexuella trakasserier uppdagats inom föreningen får kritik.

Fredrika Kvist-Snellman är en av de 34 kvinnorna som undertecknade brevet till styrelsen där de gemensamt krävde förändring.

Hon säger att ganska mycket har gått fel i hur styrelsen agerade därefter. Att styrelsen skickade ut ett frågeformulär till undertecknarna där de bland annat bad om information om när eventuella övergrepp ägt rum och vem som varit förövaren beskriver Fredrika Kvist-Snellman som ”under alla kritik”.
- Det är verkligen inte okej att kräva de som är offer och de som skrivit under på en detaljerad redogörelse, säger hon.

I går skrev föreningens styrelse en insändare där de ber om ursäkt för frågeformuläret. Nu ska de bland annat anlita juridisk hjälp och tillsätta en extern utredning.

Fredrika Kvist-Snellman anser att det är ett bra initiativ att ta in en extern part i arbetet med att förändra kulturen och normerna inom föreningen, men att eventuellt brottsliga handlingar bör utredas av polisen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »