Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 december, 2020 - 06:28Uppdaterad: onsdag, 2 december, 2020 - 10:39
  • Runar Karlsson är styrelseordförande för KST. Arkivbild.

Fortsatt missnöje mot KST-löner

Lönerna inom det blivande Kommuernas socialtjänst, KST, är oacceptabelt låga. Det menar flera personer inom socialvården på Åland som Ålands Radio har talat med.

Lönenivåerna fastställdes under förbundsstämman i mitten av november, men den önskade löneökningen uteblev.

”Lönenivåerna är generellt för låga, särskilt om man sätter de i relation till de fyra områdeschefernas löner”, säger en person till Ålands Radio.

Det finns en rädsla för att de låga lönerna kommer leda till en ond spiral, som i slutändan kan bli kostsam för KST och gå ut över klienterna. En person säger så här:

”Det finns en stor risk för att en del ser sig runt efter andra jobb, vilket leder till ytterligare arbetsbelastning för de som blir kvar, och det kommer oundvikligen påverka klienterna.”

KST:s styrelseordförande, Runar Karlsson, säger att lönerna är där de borde ligga och att man lagt sig på en medelnivå, men att det är klart att det finns önskemål om högre löner.

- Det är möjligt att man på sikt måste justera lönerna, men det återstår att se, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »