Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 december, 2023 - 11:22Uppdaterad: torsdag, 21 december, 2023 - 11:22
  • Bild från försvarsutbildningsföreningen

Försvarsministeriet vill se över frivillig åländsk militärtjänst - Åland inte involverat

Försvarsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda behovet av att ändra värnpliktslagen i fråga om de ålänningar som gör militärtjänst frivilligt. Ungefär ett tiotal ålänningar gör årligen frivillig militärtjänst i riket. Man ska också bereda ett förslag till nödvändiga författningsändringar. 

Arbetsgruppen vid försvarsministeriet tillsattes redan i slutet av september och väntas vara klar med sitt arbete vid årsskiftet.  

Men Åland är inte med - något tidigare vice lantråd Harry Jansson, som länge hållit i självstyrelsefrågorna, tycker att är märkligt. 

– Vi har såklart känt till de här planerna att revidera hela värnpliktssystemet, men vi har som alltid påtalat att när det gäller Åland så förväntar vi oss en särskild dialog med Åland. 

Harry Jansson påpekar att värnplikten fortsättningsvis är reglerad i Självstyrelselagen och att det är i revideringen av den diskussionen om värnplikt hör hemma. 

Riket kan alltså enligt Jansson inte ensidigt ändra bestämmelserna om den åländska värnplikten. 

Ålands radio har försökt nå försvarsministerns stab för en kommentar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »