Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 april, 2022 - 16:47Uppdaterad: måndag, 4 april, 2022 - 17:07
  • Förslag på förenklad förtullning presenteras.

Förslag på förenklad förtullning presenterades

Förslag på förenklad förtullning och skattegränshandel har presenterats av en arbetsgrupp som arbetat sedan december 2021.

- Den officiella utgångspunkten var att bland annat att det så kallade tvåstegsförfarandet skulle försvinna, skriver förvaltningschef John Eriksson i ett pressmeddelande.

Tvåstegsförfarandet innebär att när varan anländer över gränsen ska man anmäla det till Tullen och inom tio dagar skulle varan förtullas. Tidsfristen har nu förlängts till, som längst, 61 dagar.

Arbetsgruppen har genom sitt arbete även fått till en förenkling av periodförtullning och samlingsdeklaration som har fastställts som alternativ till en förtullning per leverans.

Arbetsgruppen säger även att det fortfarande finns många olösta frågor och man hoppas därmed att mandatperioden, som gick ut den 31 mars, förlängs så att man fortsätta att jobba med dessa frågor.

Från åländsk sida har förvaltningschef John Eriksson, jurist Tomas Löfwenhierta och Robert Lindfors från Ålands Företagsbyrå Ab deltagit.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »