Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 april, 2022 - 10:57Uppdaterad: fredag, 29 april, 2022 - 16:48

Förslag till ny självstyrelselag “halvfärdigt och otydligt”

Finlands Råd för bedömning av lagstiftning ger förslaget till ny åländsk självstyrelselag skarp kritik.

Det rapporterar Svenska Yle.

I sitt utlåtande säger rådet att beredningen strider mot god förvaltning, att förslaget verkar halvfärdigt och att det inte framgår tydligt vilka konkreta följder lagen skulle ha om den implementerades.

Det blir inte heller klart vilka punkter som ändrar, jämfört med den gamla lagen, så att Rådet anser att det inte framgår om lagen är en modernisering av den nuvarande, eller om den innehåller betydande förändringar.

Rådet, som finns till för att förbättra lagberedningen och konsekvensbedömningarna i regeringens propositioner, riktar kritiken mot Justitieministeriet och justitie- respektive Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som haft den nya självstyrelselagen på sitt bord.

Lagförslaget har väckt kritik från flera håll sedan det först skickades ut på remiss förra sommaren, bland annat i en insändare av Camilla Gunell (S).

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »