Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 februari, 2024 - 14:46Uppdaterad: onsdag, 7 februari, 2024 - 14:49

Forskare om förtroendekriser: Erkänn när fel begåtts

Det politiska förtroendet brukar återvända till naturliga nivåer efter förtroendekriser, men det finns också långsiktiga trender mot ett lägre förtroende, menar Henrik Serup Christensen, som är äldre akademilektor inom samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi. 

I Åland Gallups resultat, som presenterades i Nya Åland den 5 februari, uppgav 60 procent av de svarande att de saknar eller endast har litet förtroende för landskapspolitikerna. Dessutom visar Åsubs undersökning från 2023 att förtroendet i allmänhet är lågt för åländska politiker.

Henrik Serup Christensen säger att det på kort sikt kan fungera att placera ett ansvar på enskilda politiker, men att det är bättre att jobba långsiktigt. 
– På längre sikt behövs det en förändring hur man tänker på politiken. Att politikerna agerar på ett autentiskt sätt, att de motiverar och argumenterar för sina beslut, erkänner när det begås fel och genuint försöker fatta genomtänkta och långsiktiga beslut, säger han.  

Henrik Serup Christensen säger också att förtroende går lätt att riva ner, men är svårt att bygga upp. Han påminner dock om att vi i Norden internationellt sett har ett högt politikerförtroende.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »