Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 augusti, 2024 - 10:48Uppdaterad: torsdag, 22 augusti, 2024 - 14:36
  • Rederi Ab Eckerö gör ett lite sämre andra kvartal än förra året. Arkivfoto.

Försämrat resultat för Rederi Ab Eckerö – men vd Björn Blomqvist är nöjd

Rederiaktiebolaget Eckerös resultat för årets andra kvartal landade på 5 miljoner euro, att jämföra med 6,9 miljoner euro samma period i fjol.

Halvårsresultatet visar en vinst på 1 miljon euro, jämfört med 1,3 miljoner euro förra året. 

Under det andra kvartalet reste 859 172 passagerare med företagets fartyg, 3 procent färre än i fjol. En stor anledning till minskningen var enligt bolaget att påsken inträffade i mars i år och i april 2023. Antalet fraktenheter under det andra kvartalet var 49 309, 11 procent fler än under samma period i fjol. 

Ser man till hela det första halvåret har passagerarantalet minskat med 6 procent och frakten har ökat med 3 procent. Företaget har haft 6 procent färre fartygsavgångar under det första halvåret eftersom både m/s Finlandia och m/s Eckerö dockades i början av året. 

Rederiaktiebolaget Eckerö förväntar sig ett fortsatt stabilt resultat under resten av 2024 då det tredje kvartalet börjat mycket bra med rekordhöga volymer i juli, både vad gäller frakt och passagerare.

Vd Björn Blomqvist säger till Ålands Radio att han också tror att företaget framöver levererar mycket jämnare resultat än vad man tidigare gjort. 
 - Vi har genomgått en sådan strukturförändring i vår verksamhet att vi inte är lika konjunkturberoende som förut, säger Björn Blomqvist.  

Före pandemin var kryssningskonceptet en stor del av Rederi Ab Eckerös verksamhet, i dag är nyttotrafik och frakt en mycket större del än förut, och det gör att företaget inte är lika känsliga för konjunktursvängningar.  

   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »