Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 november, 2022 - 05:46Uppdaterad: fredag, 4 november, 2022 - 05:51
  • Snart hålls val i församlingarna. Här Geta kyrka. Arkivfoto.

Församlingsval lockar få

Den 20 november i år hålls församlingsval i Finland och på Åland.

Valdeltagandet brukar ligga på endast 10 till 15 procent, menar Jon Lindeman som är kyrkoherde i Norra Ålands församling.

- Det är konsensuskultur och ingen som riktigt profilerar sig i någon specifik sakfråga. Man röstar på sådana som kommer från ens egen by eller som har liknande intressen, säger Jon Lindeman om varför valdeltagandet är så lågt. Vidare förklarar han att det är kandidaterna själva som bedriver valkampanjen.

- Från församlingen som organisation så gör vi inget annat för att öka valdeltagandet än att informera om hur man röstar och så har vi röstningsställen på många olika platser, säger han.

- Kanske inte informationen alltid går fram, alla är inte intresserade och tänker att det inte spelar någon roll, säger Margareta Flink som är vice ordförande i kyrkorådet i Mariehamn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »