Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 16:10Uppdaterad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 16:42
  • Vårdö församling ingår sedan årsskiftet i Norra Ålands församling.

Församlingar slår sig samman för att överleva

Att församlingar slår sig samman är en trend, det menar Jon Lindeman som är kyrkoherde i Norra Ålands församling och tf kyrkoherde i Brändö-Kumlinge församling.

Vid årsskiftet slog man samman Sund-Vårdö med Finström-Geta till det som nu är Norra Ålands församling. Bakgrunden till sammanslagningarna är bland annat det minskande antalet medlemmar som i sin tur resulterar i mindre pengar.
- Det blir väldigt sårbart om det till exempel bara finns en präst i en församling och så slutar den. Det är den sortens problem man försöker undvika genom att vara lite större, säger Jon Lindeman.

Även Ålands södra skärgårdsförsamling är en sammanslagning av flera församlingar och sedan 2006 har Föglö, Kökar och Sottunga hört ihop.
- Jag tror inte vi kan fastna i att vi nu slagit oss samman till en enhet, utan jag tror att vi i framtiden måste söka ett större samarbete och om vi söker oss någonstans så söker vi oss mot fasta Åland, säger Peter Karlsson, kyrkoherde i Ålands södra skärgårdsförsamling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »