Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 oktober, 2022 - 22:01Uppdaterad: torsdag, 27 oktober, 2022 - 22:01
  • Arkeologisk utgrävning i Långbergsöda. Arkivfoto.
  • Mikko Helminen. Arkivfoto.

Fornlämningsgränser flyttas i Långbergsöda

Minister Annika Hambrudd fattade igår beslut om att gränserna för fornlämning och skyddsområde på en fastighet i Långbergsöda, Saltvik, ska flyttas.

Beslutet togs i samråd med fastighetsägaren och upphäver en överenskommelse från 1989. Beslutet baseras på en lagändring från 1999 och arkeologiska undersökningar som gjorts mellan 2017 och 2021.

- För den delen där det inte har konstaterats en i lag fredad fast fornlämning är det nu fritt från begränsningar för fastighetsägaren. Fastighetsägaren har i framtiden möjlighet att planera markingrepp på markområden som inte omfattar fornlämning, förklarar Mikko Helminen, enhetschef på landskapets kulturmiljöenhet, föredragande tjänsteman då beslutet togs.

Landskapsregeringen behandlar samtliga frågor som utgår från fornminneslagen och fornminnesskydd enskilt, säger Mikko Helminen.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »