Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 mars, 2023 - 10:57Uppdaterad: måndag, 6 mars, 2023 - 12:11

Förening efterlyser fler hörseltester – enskilt största riskfaktorn för demens

Ålands hörselförening efterlyser fler hörseltester både i allmän och privat vård.

Forskning visar att hörselnedsättning ökar risken för demenssjukdomar och man skulle genom hörseltester kunna göra inbesparingar både i mänskligt lidande och vårdkostnader, menar de.

–2020 släpptes forskning som noterade tolv riskfaktorer för demens, den enskilt största är hörselnedsättning. Det är för att riskfatorer som social isolering och depression påverkas av hörselnedsättning, säger Linda Wideman-Törnvall, verksamhetsledare på hörselföreningen.

Bland medlemmar märks också att man borde göra fler undersökningar.

–En person kom till oss för ett inofficiellt hörseltest. Personen hade varit på en veckas utredning på geriatriska, en anhörig hade påpekat att man borde göra ett hörseltest men fick svaret att sådant inte görs där. Det tyckte vi var besvärande att höra, säger Wideman-Törnvall.

Här kan du läsa studien om sambandet mellan demens och hörselnedsättning

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »