Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 september, 2012 - 08:16Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Förbud mot lagring av koldioxid

Det ska bli förbjudet på Åland att lagra koldioxid i berggrunden, något som man gör i bland annat Norge där man sprutar ner koldioxid i marken, ofta i gamla olje-borrhål. Tekniken används för att minska koldioxidutsläppen i atmosfären och därmed motverka växthuseffekten. Utvecklingen är i full gång och flera stora energibolag världen över har byggt pilotanläggningar för att kunna separera koldioxiden ur rökgaserna man släpper ut. Det krävs speciella förhållanden för lagring av koldioxid, de geologiska förhållandena måste vara sådana att det är säkert, och de geologiska förutsättningarna saknas här på Åland. -Däremot så ska det vara tillåtet med tillfällig lagring uppe på land eller att transportera koldioxid, säger miljöbyråns chef Helena Blomqvist.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »