Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 april, 2012 - 08:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

"Fiskodling på land är för dyrt"

"Fiskodling på land är framtiden. Och nu kraftsamlar den svenska regeringen för att göra Sverige till ett vattenbruksland, där landbaserad fiskodling kan vara framtidens modell i Sveriges södra delar". Det stod nyligen i Sydsvenska Dagbladet. Också på Åland har landbaserad fiskodling diskuterats i många år, som ett miljövänligare alternativ till dagens kassar i havet. Bland annat diskuterades en pilotanläggning och studiebesök gjordes till Danmark. Men så mycket mer har inte hänt konkret sedan dess. Olof Karlsson är vd för Ålands Fiskförädling och enligt honom är det svårt att få lönsamhet i sådan odling. - Bara själva anläggningen kan handla om en investering på upp emot 15 miljoner euro, sedan är även själva driften mycket dyr, säger Karlsson.Han säger att Ålands fiskförädling fortfarande är intresserade av landbaserad odling, men att konkurrensen från bland annat den norska laxen är mycket hård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »