Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 december, 2016 - 11:21
  • Landskapsregeringens besked om att omsorgsförbundet måste delas upp om det blir flera KST-områden sätter käppar i hjulet för ett norråländskt KST menar Finström. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Finström: Riv upp eller lägg KST-lagen på is!

Det saknas förutsättningar för att arbeta vidare med ett norråländskt KST.

Det konstaterade Finströms kommunstyrelse i går med anledning av landskapsregeringens besked om att Ålands omsorgsförbund måste splittras upp om Åland delas in i fler än ett socialvårdsområde. De norråländska kommunerna har skissat på en modell där omsorgsförbundet fortsätter som tidigare.
Finström meddelar landskapsregeringen att det är beklagligt att man inte längre kan bilda ett norråländskt KST, och man framför som alternativ och önskemål att den så kallade KST-lagen rivs upp eller läggs på is tills det klarnar vilka följder till exempel kommunstrukturreformen och Sotereformen får.
Man påpekar också att samordning eller utökade samarbeteten inom främst barnskyddet behövs omedelbart, och kommunen välkomnar diskussioner och eventuella initiativ på det området. Socialdemokraten Miina Fagerlund föreslog att styrelsen inte skulle föreslå att KST-lagen rivs upp eller läggs på is. Hennes förslag fick inget understöd och hon reserverade sig sedan mot styrelsens beslut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »