Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 april, 2022 - 15:08Uppdaterad: torsdag, 14 april, 2022 - 17:52

Finska kommunförbundet vill sätta sakkunnig på Åland

Finlands kommunförbund har erbjudit Åland att anställa en av förbundets sakkunniga, och därmed utveckla sin service på Åland.

- I huvudsak sysslar vi med intressebevakning och rådgivning i alla sorters frågor som rör ekonomi och politik på kommunal nivå, också gentemot regeringen. Alla Finlands kommuner, inklusive de åländska, är redan medlemmar och vissa ganska aktiva, säger Ulf Stenman, direktör för förbundets svenskspråkiga verksamhet.
Eftersom den åländska lagstiftningen skiljer sig från resten av Finlands kan servicen och intressebevakningen i dagsläget inte erbjudas fullt ut, men en sakkunnig stationerad på Åland skulle kunna representera Ålandsfrågor på ett mer fullskaligt sätt.
- Vi har hittills fått positiv respons från sex kommuner, och helst vill vi förstås att alla är med och omfattar en sådan lösning som vi föreslår, men om någon inte vill får vi ta ställning till det, säger Ulf Stenman.
Gun Holmström, styrelseordförande för Ålands kommunförbund, säger att det blir upp till den tillträdande direktören att ta ställning till erbjudandet, men att hon personligen är positivt inställd.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »