Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 april, 2022 - 14:03Uppdaterad: fredag, 8 april, 2022 - 16:07

Finlands riksdag lovade Ukraina fortsatt stöd

Strax efter klockan 13 i dag, fredag, höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett tal via videolänk inför Finlands riksdag.
 

I talet, som varade ungefär en kvart, tackade Zelenskyj Finland för det stöd man visat Ukraina sedan Ryssland invaderade landet.

- Vi vet att Finland, efter vinter- och fortsättningskrigen, kan förstå vad vi går igenom. Det Ryssland begår är brott mot mänskligheten, och de skulle vara kapabla till det samma i vilket annat land som helst. Finland var bland de första som skickade oss stöd, så väl ekonomiskt som militärt, och det är vi tacksamma för, sade han.

Han uppmanade riksdagen att göra allt de kunde för att minimera handeln med rysk olja och gas, och för att de finska företag som ännu är aktiva i Ryssland ska dra sig ut.

Riksdagens talman Matti Vanhanen tackade Zelenskyj för hans tal, och utlovade Finlands fortsatta stöd.
- Det här har varit första gången i Finlands historia som vi gett militärt stöd till ett land i krig. Ni kan räkna med vårt fortsatta fulla stöd så länge kriget varar och när det tar slut kommer vi att finnas där för att hjälpa till att återbygga, sade han.

Riksdagen och Zelenskyj enades även i en tyst minut för offren i förmiddagens raketattack i Kramatorsk.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »