Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 augusti, 2023 - 13:20Uppdaterad: fredag, 25 augusti, 2023 - 17:20
  • De ändringar regeringen Orpo vill se kommer i stor utsträckning också att påverka Åland

FFC: Åländska löntagare måste känna till förändringarna i arbetsmarknadspolitiken

De fackliga förändringar i arbetsmarknadspolitiken som regeringen Orpo vill införa kommer i nästan alla avseenden att gälla också på Åland. Det handlar om bland annat begränsningar i strejkrätten, att det blir lättare för arbetsgivaren att säga upp anställda och nedskärningar i förmånerna. 

– Åland har behörighet gällande främjande av sysselsättning och utbildning, men arbetsrätt och kollektivavtal är rikets behörighet med undantag av tjänstekollektivavtalen för landskapets och kommunernas anställda, förklarar näringsminister Fredrik Karlström. 

Fackcentralen FFC rustar nu till kamp för att i första hand nå ut till löntagare och anställda om vad som är att vänta. På industrifacket har man redan talat om generalstrejk, något FFCs ordförande Jarkko Eloranta inte skriver under i nuläge.  

– Det är viktigt att arbetstagarna också på Åland känner till läget. Våra medlemmar är mycket oroliga, säger Eloranta. 

Näringsminister Karlström säger att en effektivering av företagen är nödvändig för att minska på skuldbördan och att det är i framgångsrika företag som trygga arbetsplatser finns.

Det kommer att två år innan de arbetsmarknadspolitiska skrivelserna i regeringsprogrammet kan implementeras, och Eloranta tror att det blir två tuffa förhandlingsår för både facken och arbetsgivarorganisationerna. 

Fackcentralen FFC:s representant på Åland, Elin Sundback är orolig för att de kommande förändringarna i arbetsmarknadspolitiken är något som lätt går ålänningarna förbi. 

- Det är ju en diskussion som främst försiggår på finska, men det här är något som berör alla ålänningar.

Har vi en tillräckligt stark facklig rörelse på Åland?

- Det skulle vara fint om organiseringsgraden var högre, men det bygger ju på folks engagemang - vi är på den nivån som vi är, säger Sundback.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »