Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 mars, 2023 - 06:05Uppdaterad: torsdag, 2 mars, 2023 - 07:45
  • Fem kommuner är med i projektet EmpowerUs. Arkivbild.

Fem åländska kommuner med i internationellt projekt via fiskeribyrån

Fiskeribyrån vid Ålands landskapsregering deltar fram till och med 2025 i EU-projektet EmpowerUs. Det skriver fiskeribyrån i ett pressmeddelande.

Projektet som har en total budget på 6 miljoner euro leds från Norge med deltagare från bland annat Finland, Irland, Spanien, Bulgarien, Cypern, Danmark och Tyskland.

Åland är i projektet ett av sex utvalda så kallade Living Lab-områden där man jobbar i ett verkligt sammanhang. Syftet med EmpowerUs är att stöda kustsamhällen arbetet med miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet, skriver man i pressmeddelandet. EmpowerUs inbegriper ett område som täcker fem åländska kommuner: Geta, Finström, Saltvik, Hammarland och Eckerö. Inom området finns väldigt många intressegrupper, olika typer av vattenägande och tillgång till vattenområden.

Fiskeribyrån arbetar med projektet tillsammans med Naturresursinstitutet, LUKE och fokuserar på frågeställningar inom fiskerinäringen - kring sälar och skarvar, rekrytering av nya fiskare samt tillgängligheten till fiskevatten. Landskapsregeringen har anlitat Viktor Eriksson som naturresurssakkunnig i projektet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »