Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 januari, 2013 - 11:12Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Farlig sjukdom i äppelodling

Små och sura äpplen, det riskerar åländska äppelodlare att få om sjukdomen häxkvast sprider sig i odlingarna. Sjukdomen återupptäcktes i en åländsk odling förra året och den har också hittats i en odling i riket. Det är en bakterieliknande mikrob, fytoplasma, som orsakar sjukdomen hos äppelträden som får kvastliknande skott. Sjukdomen kan inte bekämpas, men det kan bladloppan som sprider den här mikroben. -Det här är en farlig sjukdom som måste bekämpas, säger växtskyddsinspektör Annika Hollsten. Därför har landskapsregeringen nu beslutat att i år undersöka förekomsten av häxkvast och bladloppor i de åländska odlingarna. Den odling som drabbats av häxkvast hade äppelträd planterade i början av 2000-talet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »