Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 mars, 2012 - 07:42Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Få ungdomar går till valurnorna

Valdeltagandet är under 50 procent bland ungdomar som är skrivna på Åland. Det visar ÅSUB:s senaste undersökning om valdeltagandet. Undersökningen är beställd av landskapsregeringens kulturbyrå. Den omfattar perioden 1999 till 2011 och visar att unga förstagångsväljare är relativt flitiga på att gå till valurnorna. Hos andragångsväljare kan man däremot se en klar nedgång. -En femtedel av de röstberättigade i åldern 18-25 år bor utanför Åland, och att deras valdeltagande bara är runt 20 procent bidrar till det låga valdeltagandet bland ungdomar, säger ÅSUBs statistikchef Kenth Häggblom. ÅSUB:s undersökningar visar också bland annat att äldre kvinnors valdeltagande har stigit de senaste tolv åren och att valdeltagandet fortfarande är högst i skärgården.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »