Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 juni, 2022 - 10:11

Få observationer av blågröna alger hittills

Det svala vädret i början av sommaren har gjort att det än så länge inte gjorts några betydande observationer av blågröna alger i Finlands sjöar och havsområden, det rapporterar Finlands miljöcentral.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, meddelar att förekomsten av blågröna alger kan orsaka hälsoproblem.
Speciellt små barn och sällskapsdjur ska undvika vatten som innehåller blågröna alger, vid en misstänkt förgiftning ska man uppsöka läkare eller ta med djuret till en veterinär. På badstränder runt om i landet är det de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna som kontrollerar algläget.

Finlands miljöcentral kommer att ge veckovisa rapporter fram till slutet av augusti och den riksomfattande alguppföljningen görs i samarbete med Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna), kommunernas miljö- och hälsomyndigheter och Finlands miljöcentral (SYKE).
Omkring 400 permanenta observationsplats runt om i landet ingår i uppföljningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »