Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 september, 2022 - 17:18Uppdaterad: onsdag, 14 september, 2022 - 17:22
  • Lantrådet Veronica Thörnroos. Foto: Rasmus Olin.

Elhybridfärjan åter till diskussion i lagtinget

Elhybridfärjan och projekt västra Föglö var på onsdagseftermiddagen återigen ett diskussionsämne i lagtinget.

Detta eftersom Liberalerna och Socialdemokraterna lämnade in ett spörsmål i samband med att landskapsregeringen i tingsrätten dömdes till ett skadestånd på 10,5 miljoner euro för det brutna avtalet.

Spörsmålsdiskussionen hade tidigare bordlagts och i dag lämnade Ingrid Zetterman ett klämförslag från Liberalerna. De vill att lagtinget ska uppmana landskapsregeringen att "upphöra med att egenmäktigt och utan lagtingets medverkan och godkännande fatta beslut som både har betydande ekonomiska konsekvenser och skadar landskapsregeringens anseende som myndighet".

Under debatten blev det tydligt att det existerar två olika historiebeskrivningar kring kortruttsprojektet och vad som lett till dagens situation.

Lantrådet Veronica Thörnroos lovade att framledes föra en dialog med oppositionen när det kommer till investeringar i skärgårdstrafiken.

- Jag saknade det under den föregående mandatperioden, sa hon.

Liberalernas Katrin Sjögren, som var lantråd då färjeavtalet undertecknades, underströk att hennes landskapsregering tog vid var den tidigare hade slutat – och där Veronica Thörnroos satt som infrastrukturminister.

- Jag kan faktiskt se mig i spegeln om morgnarna, men jag undrar hur det riktigt är med delar av landskapsregeringen och majoriteten, sa hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »