Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 november, 2022 - 17:09Uppdaterad: fredag, 25 november, 2022 - 17:09
  • Avdrag för elförbrukning kan göras nästa år.

Elavdrag tas i bruk i januari

Under perioden januari-april nästa år går det att få hushållsavdrag för elenergi, det meddelar Skatteförvaltningen.

Elavdrag kan ansökas om de totala kostnaderna för elenergin är mer än 2.000 euro under januari–april. Storleken på elavdraget är 60 procent av den del som överstiger 2.000 euro men dock högst 2.400 euro per stadigvarande bostad.

Det fulla avdragsbeloppet uppnås om elenergiräkningarna uppgår till totalt 6.000 euro i januari–april. Hushållsavdraget har 100 euro i självrisk.

Elavdraget minskar inte de övriga hushållsavdragen, till exempel beloppet av hushållsavdrag för renovering eller vårdarbete.
- Om personen i början av nästa år har mycket höga kostnader för elenergi och hen dessutom låter utföra renoveringsarbete som berättigar till maximibeloppet av hushållsavdrag, kan hen få 2.400 euro i elavdrag och 2.250 euro i hushållsavdrag för renoveringen. Självrisken på 100 euro dras av endast en gång, säger ledande skattesakkunnig Sami Varonen på Skatteförvaltningen, enligt ett pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »