Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 augusti, 2010 - 12:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Ejderdöd i Östersjön och på Åland

Ejdern fortsätter att minska kraftigt i Östersjön rapporterar svenska forskare. -Även på Åland har det i sommar hittats döda ejderungar på olika håll, säger landskapets naturvårdsintendent Jörgen Eriksson, som är bekymrad över situationen. Skärgårdsstiftelsen i Stockholm har undersökt ejderns häckning i bland annat Lygna skärgårdsområde och kommit fram till att antalet häckande ejderpar i det området under en tioårsperiod minskat från 1.000 till endast 30. Det är en minskning med 95 procent. Och till exempel i ett område i västra Blekinge skärgård dog 85 procent av ungarna som kläcktes under den första veckan i år. Forskarna misstänker att ejderdöden har samband med B1-vitaminbrist som i sin tur tros förorsakas av övergödning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »