Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 oktober, 2016 - 05:55Uppdaterad: tisdag, 11 oktober, 2016 - 12:39
  • Fortsatt dialog eller mer radikala åtgärder för att förbättra rikets och Ålands relationer? Det blev frågeställningen under gårdagens debatt som Ålands framtid ordnade. Från vänster moderator Fredrik Granlund, Gunnar Jansson, Axel Jonsson, Katrin Sjögren, Mats Löfström, Andreas Elfving och Peter Lindbäck. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.

Drastiska förslag i debatt

- Anordna en folkomröstning om åländsk självständighet för att lyfta upp Åland som ett viktigt ämne i riket. Som det är nu prioriteras inte åländska frågor och det kunde få saker att hända. Det förslaget gav Ålands Framtids partiledare Axel Jonsson under en debatt i går.

Det var partiet som ordnade debatten för att diskutera Finlands och Ålands frusna relationer efter utebliven höjning av klumpsumma och uteblivet vindkraftsstöd.

- Det ser jag inte som konstruktivt, det är ingen mening med en omröstning om man inte verkligen menar allvar med den, sade lantrådet Katrin Sjögren, liberal.

Landshövding Peter Lindbäck varnade för en sådan väg i tider då Ryssland kapprustar i Kaliningrad och utökar sin närvaro i Östersjöområdet. Däremot förde han fram förslaget att fråga Finland om man ska fortsätta marknadsföra Ålandsexemplet.

- Ålandskommittén måste ta stort eget ansvar och lägga fram åländska problem utan att ta till så drastiska åtgärder som en folkomröstning om självständighet, sade riksdagsman Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »