Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 oktober, 2022 - 22:00Uppdaterad: måndag, 10 oktober, 2022 - 22:00
  • Saga Ekholm, Viggo Nyström och Julius Holmberg går i Övernäs skola.

Delade åsikter om mobilkompromiss

Det råder delade meningar bland elever och lärare om den mobilkompromiss som sedan höstterminens början ersätter det tidigare mobilförbudet i grundskolorna i Mariehamn.

Kompromissen mellan bildningsnämnden, som tidigare fattade beslut om totalförbud, och elevråden, som önskade att mobilförbudet skulle upphöra, går ut på att eleverna i högstadiet får ha sin mobil på lunchrasten.
- Mobilförbudet hade gått att göra bättre från början, redan innan man satte ett totalförbud. Mobiler är så inne i våra liv så det går inte att ta bort dem helt och tro att inget kommer hända. Får vi ha mobilen på en rast kan vi få ha dem alla raster, säger Viggo Nyström och Julius Holmberg, elever på Övernäs skola.

Frida Bertelin, lärare och elevrådshandledare på skolan säger att kompromissen skapar många gråzoner.
- Diskussionen uppstår kring hur mobilerna används, eleverna får inte filma eller ta upp ljud i skolan men samtidigt är det så de använder sina telefoner i dag. Generellt tycker vi i lärarkollegiet att många saker skulle underlättas om eleverna inte fick ha sina mobiltelefoner, säger Frida Bertelin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »