Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 december, 2018 - 15:44Uppdaterad: måndag, 3 december, 2018 - 16:09
  • Näringsminister Camilla Gunell besvarade kritik mot jordbruksstöd i lagtinget. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Centern vill ha tidigare jordbruksstöd

Varför betalas inte jordbrukets krispaket ut redan detta år? Det frågade Centerns Veronica Thörnroos (C) i lagtinget när den andra tilläggsbudgeten behandlades idag. Hon menade att jordbrukarna inte kan vänta på den tredje tilläggsbudgeten för de stödåtgärder som utlovats med anledning av torkan. Näringsminister Camilla Gunell (S) svarade att landskapsregeringen redan lanserat sitt krispaket på 660 000 euro, som betalas ut i mars.

-Det är i mars som likviditeten blir ett problem med tanke på nästa säsong och inköp av utsäde och annat. Och man har resonerat på samma sätt på rikssidan, sade Gunell.

Veronica Thörnroos menade att det är nu i höst pengarna för utsädet för nästa år skulle ha behövts och att krispaketet borde funnits i den andra tilläggsbudgeten.

-Då kunde man ha hjälpt redan detta år istället för att vänta till i mars. Varför måste vi alltid följa Finland? frågade hon.
-Det var viktig att avvakta och få fram konkreta fakta kring odlingssäsongen för att pricka rätt i det här krispaketet, svarade Camilla Gunell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »