Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 maj, 2017 - 11:01Uppdaterad: fredag, 5 maj, 2017 - 17:03
  • Centern, på bilden representerad av Roger Nordlund, Veronica Thörnroos, Annika Hambrudd och Harry Jansson, avstår för platser i kommungrupp. Foto: Ulf Weman.

C och ÅF avstår platser i kommungrupp

Centern och Ålands framtid vill inte vara med i den parlamentariska referensgrupp för kommunreformen som landskapsregeringen bjudit in till.

Centern är kritisk till att inbjudan kommer först då beslutet om att förändra kommunstrukturen med tvång redan är taget av de tre regeringspartierna, liberalerna, moderaterna och socialdemokraterna.
- Syftet med en parlamentarisk referensgrupp är att i centrala frågeställningar, som sträcker sig över flera mandatperioder, söka breda samförståndslösningar, skriver centern.

Kansliminister Nina Fellman är inte överraskad, men beklagar centerns beslut.
- Vi har haft en öppen process där man kunnat vara med och få information och vara delaktig, säger hon.

Åländsk demokratis Stephan Toivonen går med i referensgruppen som är öppen för alla lagtingsledamöter.
- Man kan inte påverka, men får i alla fall information som man har nytta av i debatten, säger han.

ÅF säger också nej

Ålands framtids Axel Jonsson säger också nej till att delta i referensgruppen.
- Vi vill inte vara med och förverkliga en reform som vi tycker är odemokratisk. Men om landskapsregeringen öppnar för att låta folkviljan bestämma, genom val eller omröstning, så kan vi ändra oss, säger han.

Ålands Radio har sökt Obunden samlings Bert Häggblom men inte fått kontakt. Den parlamentariska referensgruppens första möte hålls i slutet av den här månaden, där Siv Sandberg, som utreder samgåendet mellan Finström, Geta och Sund, beskriver hur det arbetet går till. En handfull möten är planerade under året.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »