Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 mars, 2023 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 23 mars, 2023 - 22:00
  • Annina Pelli vid Brottsofferjouren på Åland.

Brottsofferjouren: Rasism förekommer i det åländska arbetslivet

Tyvärr finns det anledning att tro att den som utsätts för rasism i det åländska arbetslivet ofta drar sig för att söka hjälp eller göra anmälningar. Det menar Annina Pelli vid Brottsofferjouren på Åland. 

Diskriminering på grund av hudfärg, etnicitet, religion och andra faktorer uppmärksammar Röda korset med Veckan mot rasism som pågår just nu. I år är det i synnerhet rasism i arbetslivet som lyfts fram. Annina Pelli vid Brottsofferjouren på Åland säger att inte heller det åländska arbetslivet är förskonat. 

- En typ av rasism i arbetslivet kan vara att den som har ett utländskt efternamn förbises i en ansökan, säger hon.

Andra former av rasism kan handla om att personer på grund av sin härkomst inte inkluderas i arbetsgemenskapen, behandlas nedlåtande eller uppfattas som okunniga trots att de är fullt kompetenta.  

Pelli påpekar att grövre former av rasism kan vara straffbara, till exempel om kriterierna för hatbrott uppfylls. Hon känner inte till många allvarliga fall på Åland, men säger att det kan finnas ett mörkertal då utsatta drar sig för att söka hjälp eller göra anmälningar i ett litet samhälle. 

Den som bevittnar ett problematiskt beteende på sin arbetsplats uppmanar hon att ingripa.  
- Prata med personen. Säg: Jag såg vad som hände. Hur upplever du det?, säger Annina Pelli.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »