Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 november, 2023 - 05:58

Det brådskar för producenterna att teckna avtal

Tiden börjar bli knapp för åländska producenter att hitta en ny avtalspart för producentansvaret, om man inte vill riskera avgifter. Avtalen med Producentansvar Åland AB (Proans) löper ut vid årsskiftet då bolaget upphör.

Ålands näringsliv som har den koordinerande rollen för just nu förhandlingar med en av de fastländska organisationerna för producentansvar. Landskapet har tillsynsansvaret och kan kräva en försummelseavgift av de producenter som saknar anslutning. Från och med nästa år vidgas dessutom producentansvaret till att gälla även de som har en lägre årsomsättning än en miljon euro.

Sanna Karlsson, jurist vid landskapets miljöbyrå säger att det är rimligt att anta att fler kommer att omfattas av producentansvaret nästa år även om definitionen av förpackningar samtidigt specificeras.  
– Vi kommer inte stå och knacka på dörren den andra januari, men producenter behöver ansluta sig i en rimlig takt och gör de inte det så måste vi ta till åtgärder, säger Sanna Karlsson.  
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »