Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 juli, 2022 - 15:11Uppdaterad: torsdag, 21 juli, 2022 - 15:11

Bönder hoppas på regn

Torkan är inte lika svår som under 2018, men det behövs mycket regn för att skördarna ska klara sig.

Mjölkbönderna Sussi och Frej Bomansson, som driver Johannisbergs Gård i Kvarnbo i Saltvik, säger att det fattas 500 balar ensilage till deras djur.

-Första grässkörden var ganska bra, den andra var nästa obefintlig, så vi får hoppas att den tredje skörden ger tillräckligt med foder. Det säger Frej Bomansson.

Det lilla regn som har fallit har främst varit lokala skurar. Under det senaste regnet kom det till exempel ca 25 mm i Kvarnbo, men hela 55 mm i de östra delarna av Saltvik. Tord Sarling, som är Vd för Ålands Trädgårdshall, säger att fruktodlarna klarar sig bra tack vare att de har satsat på bevattning. Knut H. Andersson som är specialodlingsrådgivare vid Ålands hushållningssällskap säger att det ser lovande ut för lökodlingarna och att det kan bli en bra skörd av potatis.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »