Hör ett utdrag ur eftermiddagens presskonferens med Bert Häggblom:
Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 14 februari, 2020 - 13:03, uppdaterad: fredag, 14 februari, 2020 - 16:34

Bert Häggblom avstår talmansuppdraget

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom står inte längre till förfogande som talman. Det meddelade han under en presskonferens under eftermiddagen.

- Vi har haft ett fempartimöte med de partier som sitter i regeringen där jag har meddelat att jag inte står till förfogande att väljas till talman. Jag vill att den positiva andan som är i den landskapsregering vi har ska fortsätta och att jag inte på något vis ska störa den delen, eftersom det ställs kritik mot mig som person, sa Bert Häggblom.

- Som talman ska man ha förtroende hos så gott som alla i lagtinget. Eftersom lagtingsledamöter har riktat skarp kritik mot mig, så har jag fattat det här beslutet, fortsatte Häggblom under presskonferensen.

Häggblom meddelade dock att han har för avsikt att fullfölja det nuvarande uppdraget som andra vicetalman. 

Bakgrunden till beslutet har att göra med uppgifter om att Häggblom har varit inblandad i en affär, där ett par från Sverige försökt köpa mark på Åland via en bulvan. En affär som Bert Häggblom i sin roll som jurist ska ha medverkat i genom att hjälpa till att starta ett bolag.

Anklagelserna har framkommit främst i en granskning utförd av Nya Åland.

 

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.