Publicerad: fredag, 14 februari, 2020 - 13:03Uppdaterad: fredag, 14 februari, 2020 - 16:34

Bert Häggblom avstår talmansuppdraget

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom står inte längre till förfogande som talman. Det meddelade han under en presskonferens under eftermiddagen.

- Vi har haft ett fempartimöte med de partier som sitter i regeringen där jag har meddelat att jag inte står till förfogande att väljas till talman. Jag vill att den positiva andan som är i den landskapsregering vi har ska fortsätta och att jag inte på något vis ska störa den delen, eftersom det ställs kritik mot mig som person, sa Bert Häggblom.

- Som talman ska man ha förtroende hos så gott som alla i lagtinget. Eftersom lagtingsledamöter har riktat skarp kritik mot mig, så har jag fattat det här beslutet, fortsatte Häggblom under presskonferensen.

Häggblom meddelade dock att han har för avsikt att fullfölja det nuvarande uppdraget som andra vicetalman. 

Bakgrunden till beslutet har att göra med uppgifter om att Häggblom har varit inblandad i en affär, där ett par från Sverige försökt köpa mark på Åland via en bulvan. En affär som Bert Häggblom i sin roll som jurist ska ha medverkat i genom att hjälpa till att starta ett bolag.

Anklagelserna har framkommit främst i en granskning utförd av Nya Åland.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »