Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 15:27Uppdaterad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 17:40
  • Elever med annat modersmål än svenska hösten 2018. Tabell ur Åsubs rapport

Behovet av hemspråksundervisning ökar

Andelen åländska grundskoleelever med annat modersmål än svenska har ökat de senaste åren. 2012 var det nära 170 elever, eller sex procent, med annat modersmål än svenska. Hösten 2018 är det 310 elever, eller en tiondel av alla, som har annat modersmål än svenska. Det visar statistik från Åsub.

- Statistiken visar ju att det absolut finns ett behov av att kunna erbjuda hemspråksundervisning, i och med att man lär sig svenska lättare då, säger Katarina Halme-Wiklund, specialsakkunnig vid landskapets utbildningsbyrå.

I lagförslaget till ny grundskolelag står det att "Kommunerna ska som ett valfritt läroämne kunna erbjuda eleverna undervisning i hemspråk"

Det kenpiga enligt Katarina Halme-Wiklund är att hitta personer som kan undervisa.

- Det finns få språklärare i de språk som behövs, så jag tror att man måste ta till digitala verktyg för att lyckas. Det är att många utmaningar och mycket diskussioner, men ingenting fastslaget ännu, säger hon.

Den nya grundskolelagen ska behandlas av lagtinget i vår och väntas träda i kraft den 1 augusti 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »