Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 mars, 2012 - 07:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Avloppsslam kan bli gödsel

Kan avloppsslammet från Lotsbroverket i Mariehamn användas som gödsel till jordbruket? Den möjligheten undersöker civilingenjörsstudenten Elin Lindfors vid Uppsala Universitet. Ålands producentförbund, ÅPF, ser det som en chans att få tag på fosforrik gödsel som annars skulle gå till spillo. Men samtidigt betonar ÅPF:s vd Tage Eriksson att de är rädda att gamla negativa attityder till avloppsslam som gödsel kan leva kvar bland jordbrukarna och konsumenterna. Men i dag renas avloppsslammet från tungmetaller. Att återvinna avloppsslam är i dag vanligt i Europa. I Spanien har 65 procent av avloppsslammet återförts till jordbruket enligt en EU-rapport. Elin Lindfors menar att många konsumenter redan i dag köper jordbruksprodukter från åkrar som har behandlats med avloppsslam, men att de kanske inte vet om det. Att återvinna fosfor från avloppsslam anser Elin Lindfors är en framtida metod som måste utvecklas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »