Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 december, 2018 - 16:17Uppdaterad: onsdag, 5 december, 2018 - 16:24

Avdragsdebatt om fattigdom

Landskapsregeringen föreslår att rätten att göra arbets- och pensionsinkomstavdrag vid kommunalbeskattningen utvidgas till att gälla alla som har skattepliktig förvärvsinkomst som understiger 55.000 euro. Nuvarande inkomstgräns är 35.000 euro.

Samtidigt föreslås en mindre ändring av kommunalskattesatserna för samfund. Förslaget innebär att de totala skattesatserna blir oförändrade.

Lagförslaget som presenterades i landskapets budget för nästa år debatterades i lagtinget i dag. Det blev långt en debatt som långt handlade om ekonomisk utsatthet och fattigdom på Åland. Lantrådet Katrin Sjögren menade att landskapsregeringen gjort många åtgärder för de minst bemedlade.

-Det handlar bland annat om sänkta avgifter inom ÅHS, det är avgiftsfritt för barn och unga inom primärvården. Vi har också gjort en arbetsvärdering med mer jämlika löner, vi har infört utökad tandvård för garantipensionärer.

Ålands framtids Axel Jonsson undrade i debatten om regeringen tycker att man ska beskatta pensioner mer än arbete, något som Sjögren menade att man inte ska göra.

Lagförslaget går nu vidare till finans-och näringsutskottet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »