Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 juni, 2023 - 14:19Uppdaterad: torsdag, 15 juni, 2023 - 15:31
  • Paul-Mårten Sjölund, odlingsansvarig vid ÅTH. Arkivbild.

ÅTH: Åländska äpplen besprutas inte med hjärnstörande bekämpningsmedel

Inga åländska äpplen besprutas med hjärnstörande bekämpningsmedel. Det säger Paul-Mårten Sjölund, odlingsansvarig på Ålandsträdgårdshall. 

Som Ålands Radio berättade på tisdagen visar nya forskningsresultat att stora tillverkare av växtskyddsmedel har mörkat forskning som påvisar hjärnstörande ämnen i bekämpningsmedel som är tillåtna i Finland och saluförs på Åland, främst för användning på lök- och potatisblast, vilket betraktas som säkert. 

Produkterna är inte godkända för direktbesprutning av äpplen. Enligt Paul-Mårten Sjölund går åländska äpplen alltså fortsättningsvis att äta med skalet på. Beträffande billiga importerade äpplen är det däremot svårare att ge några garantier, enligt Sjölund. 

Juho Ahlberg, överinspektör på Säkerhets- och kemikalieverket, konstaterar för sin del att bekämpningsmedel utvärderas och godkänns i flera led, och att godkända bekämpningsmedel kan dras tillbaka ifall det framkommer ny information om tidigare okända skadeverkningar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »