Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 augusti, 2023 - 15:18Uppdaterad: onsdag, 16 augusti, 2023 - 17:29

Återfallsförbrytare ber hovrätten om sänkt straff – men åklagaren vill se det skärpt

En man som dömdes i Ålands tingsrätt till elva månaders fängelse i december överklagade sin dom till hovrätten. I går och i dag tog Åbo hovrätt upp ärendet. 

Mannen, som vid tidpunkten för brotten var 15 år men inte 18, dömdes i tingsrätten på 20 åtalspunkter, bland annat övergrepp i rättssak, rån och utpressning. 

Totalt dömdes sju personer i tingsrätten i december och fem av dem har överklagat sina domar.  
Mannen som dömdes till elva månaders fängelse är något av en centralfigur i härvan. Han bestred åtalspunkterna i tingsrätten och fortsatte att bestrida dem även i hovrätten och anser att de bör förkastas. Mannen och hans försvarare yrkar även på sänkt straff på grund av sin ålder. Ledande landskapsåklagare Roger Eriksson menar dock att straffet borde skärpas till ett år och fyra månader. 

Centralfiguren dömdes bland annat i tingsrätten för att ha tvingat en man till att stjäla mobiltelefoner från en butik med hot om våld om så inte skedde.  
Mannen som försökte stjäla mobiltelefonerna står som målsägande i ärendet. Stöldförsöket filmades utanför butiken och fångades även av butikens övervakningskameror. Ett vittne i butiken, som var med och stoppade mannen, frågade om han var tvungen att göra stölden, något mannen svarade jakande på. 

Den åtalades försvarare hävdade att svaret också kunde uppfattas som att mannen själv var tvungen att utföra stölden och att den åtalade inte hade tvingat mannen att försöka stjäla telefoner. 
Den målsägande mannen har även mottagit hot om att molotov-cocktails skulle kastas in i hans hem och att det fanns ett pris på hans huvud.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »