Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 februari, 2023 - 05:45Uppdaterad: torsdag, 23 februari, 2023 - 07:53
  • Åsub siar om att inflationen går ner i mars.

Åsub: Inflationen sjunker i mars – ”Väldigt viktigt”

Just nu är inflationen på Åland rekordhög men redan i mars tror Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, att den ska vända nedåt.
- Nu i januari-februari är vi på toppen, i mars ska den ner och sedan ska den gå fortsatt nedåt, säger utredare Johan Flink.

Att inflationen väntas sjunka har två huvudsakliga anledningar. Dels de aviserade kraftiga elprissänkningarna och dels att man räknar ut inflationen genom att jämföra dagens priser med priserna för ett år sedan.
- Och priserna vi jämför med blir ständigt högre eftersom priserna var mycket högre ifjol jämfört med två år sedan, förklarar Johan Flink.

I januari låg inflationen på Åland på 10,7 procent, vilket är den högsta noteringen i Ålands statistik- och utredningsbyrås tidsserier som sträcker tillbaka till år 1986 och man måste gå tillbaka 40 år för att hitta motsvarande inflationsnivå i Finland.
- Nu är det nog väldigt viktigt att vi får bort inflationen. På kort sikt gör inflationen att vi blir fattiga, men om den börjar bita sig fast så har vi ett mycket värre problem. Då får det konsekvenser för prisbildningen och hur hela marknaden fungerar. Från centralbankerna är det ett tydligt prio – den ska ner och den ska ner snabbt och under kontroll nu, säger Johan Flink.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »