Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 februari, 2024 - 10:34Uppdaterad: onsdag, 21 februari, 2024 - 13:21

Årets presidentval hade det högsta åländska valdeltagandet på 30 år

I årets presidentval hade Ålands valkrets det lägsta valdeltagandet i landet – trots att det var det högsta valdeltagandet i landskapet sedan 1994.  

Valdeltagandet på Åland låg på 64,7 procent i den första valomgången och ökade till 65,3 procent i den andra, det skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå i en ny rapport.  

Jämfört med det senaste valet, 2018, steg valdeltagandet för båda könen, men kvinnornas valdeltagande var sju procentenheter högre än männens. 

Förhandsröstningen ökade även den något jämfört med tidigare presidentval. I den första omgången avgavs 35 procent av rösterna innan valdagen och i den andra omgången ökade det till 42 procent. Skärgården förhandsröstade mest och landsbygden minst. 

En majoritet av de åländska rösterna har inte landat på den president som blivit folkvald från 1994 och framåt i någon av valomgångarna. Undantagen är valen 2006 och 2018, då Tarja Halonen respektive Sauli Niinistö återvaldes och fick en betydande majoritet bakom sig även på Åland. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »