Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 mars, 2022 - 14:30Uppdaterad: måndag, 14 mars, 2022 - 18:19

Anslutning till Kantatjänsten utreds vidare

Landskapsregeringen anser att det offentliga Åland under långt tid framöver behöver bygga upp den digitala kompetens som krävs för att Åland i framtiden, inom olika områden, ska ha möjlighet att välja om det är mest ändamålsenligt att satsa på egna digitala lösningar eller ansluta sig till rikets digitala lösningar.

Ofta har det visat sig mest ändamålsenligt att ansluta till rikets digitala system och troligtvis ser utvecklingen liknande ut inom en överskådlig framtid.
Det här skriver landskapsregeringen i ett meddelande som nu skickas till lagtinget om den fortsatta digitaliseringen av förvaltningen på Åland.

-Trots detta behöver Åland ha möjlighet och kunskap att avvika och ställa krav på befintliga lösningar för att säkerställa exempelvis självstyrelsens grundläggande värden om det svenska språket, menar landskapsregeringen.

Frågan har aktualiserats bland annat när det gäller de så kallade Kanta-tjänsterna och den arbetsgrupp som hittills arbetat med frågan föreslår att hälso- och sjukvården och även socialvården på Åland ska ansluta sig till Kanta.
Det förutsätter bland annat att man antar lagen om elektronisk behandling av kunduppgifter inom social - och hälsovården som blankettlag.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »