Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 juli, 2022 - 17:14

ÅMHM utreder störande buller av vindkraftverk

Flera klagomål har inkommit till ÅMHM, Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, angående vindkraftparken i Långnabba, Eckerö. 

Anmälningarna handlar om att bullret vindkraftverken medför är störande. “Jag har i regel väldigt dålig nattsömn på grund av ljudet” står det i en av anmälningarna. “Jag har svårt att vistas ute på gården” skriver en annan.

-Ärendet ligger ute på ett så kallat hörande, det är något vi skickar ut efter att vi fått in ett klagomål för att verksamhetsutövaren ska ha möjlighet att bemöta det, säger Helena Boman, sektionschef på miljöenheten vid ÅMHM. Verksamhetsutövaren i det här fallet är företaget Vind AX som har drivit projektet med vindkraftparken. Helena Boman förklarar att det görs mätningar av en tredje part just nu i Långnabba.

-Om bullermätningarnas värden överstigs så kommer vi kräva att verksamheten vidtar åtgärder, säger Helena Boman. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »