Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2019 - 14:30

ÅMHM: Kunde inte gjort annorlunda

Landskapsregeringen har begärt in en redogörelse från ÅMHM om det uppmärksammade fallet med de döda hästarna. ÅMHM skriver bland annat att man inte kunde ha handlagt ärendet på ett annat sätt efter den första inspektionen i februari 2019, då ärendet aktivt följdes upp, och att man inledningsvis inte hade tillräckligt med information för att fatta mer drastiska beslut.

ÅMHM skriver dock att man ser över arbetet och betonar vikten av den omorganisering inom gruppen som har gjort. Myndigheten ser ingen direkt koppling mellan brister i djurskyddslagen och det aktuella fallet.

Redan i november 2017 inkom en anmälan till ÅMHM om fem eller sex magra hästar som stod i lera. Kort därefter anger ÅMHM att handläggare försökte hitta platsen utan att lyckas.

Under våren eller sommaren 2018 ska handläggaren ha tipsats om platsen från boende i samma område, datum för tipset finns inte nedtecknat.

I februari 2019 övertas ärendet av en annan handläggare i samband med en omstrukturering av veterinärgruppens uppgifter. Den 12 februari hittar den nya handläggaren platsen och två undernärda hästar och ett hästkadaver.

Åtgärder vidtas av ÅMHM, bland annat med krav om utfodring. Snabbt därefter blir den ena av hästarna sjuk i kolik och fältveterinär avlivar den. Ägaren ska då omplacera den andra hästen eller skaffa sällskap till den.

Den 29 mars får handläggaren information om att två tidigare hästar, som enligt ägaren sålts till Sverige, självdött på gården. ÅMHM beslutar då att omhänderta den överlevande hästen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »