Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 juli, 2023 - 17:24Uppdaterad: fredag, 14 juli, 2023 - 17:54
  • Simon Påvals, Gyrid Högman och Jessy Eckerman. Foto: Fredrik Sonck

Åländska lagtingsledamöter vill att SFP sätter ner foten mot Sannfinländarna

Förskräckande, oacceptabelt, men inte förvånande. Åländska lagtingsledamöter diskuterade rasismskandalen i Finlands regering.  

Det går inte att uppfatta finansminister Riikka Purras ursäkt för sina rasistiska och våldsamma skriverier som genuin. Det säger de åländska lagtingsledamöterna Gyrid Högman (C), Simon Påvals (Lib) och Jessy Eckerman (S).  

Då de diskuterade frågan i Ålands Radio på fredagseftermiddagen menade alla tre att de önskar att Svenska Folkpartiet – som Ålands riksdagsledamot Mats Löfström samarbetar med inom ramen för Svenska riksdagsgruppen – sätter ned foten. Även om det innebär en regeringskris.  

- Nu är det allvar. Nu är det grundläggande värderingar. Nu är det mänskliga rättigheter i potten, säger Påvals. 

Eckerman konstaterar att hon som socialdemokrat motsatt sig samarbetet med Sannfinländarna från början, medan Gyrid Högman säger att det är dags för SFP att "dra ett streck". 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »