Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 januari, 2023 - 11:39Uppdaterad: torsdag, 19 januari, 2023 - 11:41

Åländsk skog scannas med laser

I sommar avslutas en landsomfattande skogstaxering som ska visa till exempel trädslagsfördelning, volymer, tillväxt och marktyper i de finländska skogarna.

Mikael Sandvik är landskapsforstmästare och säger att det som gör den kommande undersökningen intressant är att man har så mycket data att jämföra med historiskt.

–Det är en landsomfattande skogstaxering som man hållit på med i ungefär 100 år. Det är den trettonde som görs och den ger övergripande data om skogarna, säger Mikael Sandvik. Redan i mars presenteras de laserscanningar av den åländska skogen som nyligen genomförts. Det är ett sätt att få information om skogen och används vid sidan av till exempel flygfotografering och tolkning av satellitbilder.

–Tidigare har man gjort alla inventeringar manuellt när vi gjort till exempel skogsbruksplaner. Vi har minskat vår personal av olika orsaker ganska kraftigt under en längre tid, detta är ett sätt att klara av att göra inventeringar utan lika mycket personal, säger Sandvik.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »