Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 januari, 2024 - 06:34Uppdaterad: tisdag, 30 januari, 2024 - 07:53

“Ålandsgruppen” klar med första delen av revideringen av självstyrelselagen – ordförande: Kommer inte att mötas med jubel

Arbetsgruppen som jobbar med revideringen av självstyrelselagen är klar med sitt första betänkande, och nu skickas det ut på remiss. 

I förslaget ges Åland större behörighet och tydligare uppgiftsfördelning, gällande bekämpning av smittsamma sjukdomar. 

Man vill också överföra lagstiftningsbehörigheten gällande ingrepp i den personliga friheten från riket till Åland. 

Och så ska man utveckla bestämmelsen om hörande av landskapet i samband med de lagförslag som är särskilt viktiga för landskapet. 

Någon enighet gällande ekonomin och avräkningsgrunderna har man ändå inte nått. Gruppens ordförande Gustav Bygglin menar att frågan var för stor för hans arbetsgrupp. 

– Man borde gå igenom alla uppgifter, vad som hör till landskapet och riket och sen titta hur kostnadsbalansen ska skötas. Vi hade till exempel inte finansministeriet representerat i arbetsgruppen, säger Bygglin, och tillägger att han inte tror att betänkandet kommer att mötas med jubel på någondera sida, då remissronden är klar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »